Tuesday, February 12, 2013

aaauuuuccchhhhhhh...:(



Bismillah....

hari ni hujan di bandar Kuala Terengganu...seoalah2 seperti memahami kesedihan dan kesakitan aku ni...huhuhuh....entri kali ni citer pasal lubang hidung...aduhai tak semegah mana entri ni kan...lantak lah yg penting kalo ada yg nak ucap takziah silakan..:)



Ni gambar aku amik kt en googel...comel je kan makhluk Allah ni..saling bantu membantu...biri2 jugak la untung ada org nk survey idung ko free je kan...


Waduh2, ke doktor lagi aku hari ini...ingatkan lepas sakit usus ari tu dah tak yah jejak dah ke Kuala Terengganu Specialist(KTS) ni..tp tak tahan plak dengan hidung aku ni...resdung ke alahan ke aku tak tau...

Dah lama pun kena ni tp biasa tak sakit pun cuma 2 3 ari ni bengkak dalam lobang idung aku ni sakit la plak...nak bersin pun sakit, nak tekan keluarkan hingus pun sakit...aduh..

Sakit sampai mencocok mata kepala aku nih..2 3 malam jugak aku tak bleh tido...last2 td past asig singgah jmpa doktor jap...

Masuk bilik doktor, pembantu nurse tanya sakit apa? lelaki nurse ni..aku cakap sakit hidung...dia tergelak kecik...mungkin bagi dia jawapan aku bagi tu macam tak gempak kot...lantak la ko nk cakap apa pun yg pasti sakit dohh bengkak ni...

Pas tu bila cek kat doktor dia kata suh aku dongak muka kat atas sbb nk tgk besar mana bengkak tu...kelakar kot nk angkat lubang idung ko depan org tp dah sakit lantak la muka jd maca mana pung...:)

pastu dia suggest suh jmpa pakar hidung sbb dia tak tau nape jd mcm ni...dia kata kena cek pakar sbb bnyk kemungkinan jadi bengkak dalam lubang hidung ni....kalo teruk ada yg kena bedah kot.

What?BEDAH? aduh takkan smpi mcm tu sekali kan...harap2 tu hanya kes2 terpencil je kan...dek kerana terlalu risau aku try la search kt en google pasal bengkak lubang hidung, rupa2nya ramai gak kena mcm aku ni...misalnya aku jmpa kat sini psl bengkak ni...



Bengkak Dalam Hidung
SOALAN:
Doktor, saya menghadapi masalah bengkak dalam hidung yang berulang semula. Saya telah berjumpa empat doktor (termasuk seorang pakar telinga, hidung dan tekak/ENT) untuk mendapatkan rawatan.
Setiap doktor memberikan diagnosis yang berbeza-beza iaitu polip, bisul, jangkitan virus dan sista. Biasanya, apabila mendapat rawatan, saya diberi antibiotik, ubat penahan sakit dan/atau ubat untuk menyurutkan bengkak/polip.
Doktor pakar pula kata, langkah terakhir jika bengkak tidak surut adalah dengan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan cecair di dalam sista. Saya benar-benar risau kerana bengkak di dalam hidung berulang pada awal Mac 2007.
Ia tidak sembuh sepenuhnya walaupun setelah saya memakan ubat selama dua minggu pertama. Seboleh-bolehnya saya mahu mengelakkan prosedur pembedahan dan tidak mahu mengambil antibiotik terlalu banyak. Apakah sebenarnya penyakit saya ini doktor?
Atie

JAWAPAN:

Satu soalan yang sangat penting bagi menjawab soalan saudara ialah di bahagian mana di dalam rongga hidung timbulnya bengkak yang berulang.
Ini memerlukan pemeriksaan endoskopi hidung yang teliti dan ada kalanya memerlukan ujian radiologi dan pemeriksaan ini sebaiknya dilakukan pada masa bengkak tersebut jelas ada.
Diagnosis seperti polip hidung(mcm ada ketumbuhan), bisul, sista hidung dan sinus dan, hipertrofi turbinat hidung adalah beberapa keadaan biasa yang boleh menyebabkan bengkak.
Punca dan lokasi bengkak berbeza bagi setiap keadaan dan begitu juga kaedah rawatannya. Saudara dinasihatkan untuk mendapat pemeriksaan endoskopi hidung sekiranya masalah bengkak tidak sembuh.

Ditulis oleh:
Dr Abdul Razak Rahman HamzahPakar Perunding Telinga, Hidung dan Tekak (ENT)Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC), Shah Alam

Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/


aduh pas satu2 penyakit aku ni...Allah tgh uji aku la ni..harap2 cepat2 la sembuh kan...xtahan la sakit bengkak ni...sok cuti 2 hari nak balik kg, pastu br aku nk jmpa pakar...Ya Allah engkau peliharakan lah aku daripada segala penyakit...aminnnn.

 tp tak best plak ending sedih2 mcm ni kan...kita kasi gempak sikit lar...hehehehe..sila sssssssscccccccrrrrrrrroooooooooollllllllllllllll....


-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-






hah amik ko! gmbr nenek ni mmg menakutkan kan...hidung aku tersumbat sbb bengkak ko plak sengaja sumbatkan hidung ko dgn kayu kan...wallaweh..gmbr en google buat hidung aku lagi sakit la..makcik ni mmg potong stim kan:)



p/s - kadang2 makcik rasa nak cabut hidung ni pastu rendam dalam antiseptik, biar kuman dan segala virus terbunuh...auuuuuccchhhh.


1 gatal jari:

anna alaui said...

wei nape ngn idung ko?nanti try pegi pakar..sian ko..macam2 penyakit kena...tapi gbr nenek tu buat aku gerunnnn......

Post a Comment