Thursday, June 14, 2012

kecik2 dulu...

Bismillah...


Long2 time ago..hah tu dia...bukan main lagi nak berlong2 time ago kan...apa cer? nak cite pasal benda alah kat bawah ni ler...


Pernahkan anda bermain bayang-bayang?(soalan suka nak gempak)...kalau pernah mari teruskan membaca entri di bawah gambar ini...( gila propa ayat aku..ko hengat normala shamsudin ke hapa nih)...





Entry kali ni mengimbau kenangan masa kecik2 dulu. Memandangkan aku ni anak STING GARDEN (ko hadooo) jadi mmg biaso la rumah tu belakeuok (blackout)...panas tu dah satu hal, bab gelap tak yah citer ler...


Dan menjadi kebiasaan sangat lah rumah kitorg enam beranak ni tak xdek api (kelasss rumah aku ada api tapi tak terbakar)  tak kira masa..kalau time malam memang dahsyat la sebab memang gulap gulita la jadi nya...pintu nak bukak memang tak la sebab ko memang cari pasal undang penyamun tarbus masuk kan...so berkibas la sebab panas kan...


Disebabkan elektrik nan hadoo, jadi benda yang paling adik beradik akusuka buat time tu ialah main dengan bayang2...AHAH menarik tak (macam orang lain tak main la kan)...tak kisah la aku nak citer gak...




Biasanya yang mulakan main bayang2 ni adalah arwah abeja...sebab dia memang tak boleh nak duk diam kan..tengok plak adik2 nya sengal tak reti nak duduk saje2 kan..dan biasanya binatang pilihan dia pulak ialah rusa sebab paling senang nak buat kan..so kitorg adik-beradik lain kena la pikir nak buat apa...aku biasa buat rama-rama atau anjing kot..adik2 yang lain biasa tengok je la...sebab tak tau nak buat bayang2 apa...


Nak buat bayang2 bukan senang wei...kalau tak blekout memang tak boleh buat...pastu bila blakeout kena pasang lilin kan so time tu memang sesuai la..dan satu lagi lilin tu tak boleh terang sangat...biasa pakai satu je lilin pastu cari ruang yang boleh nampak gambar yang kita buat contohnya dinding la...


Memang syok la pastu biasanya kitorg adik beradik akan tido luar sebab panas dan yang pasti kerana takut gelap...so masa baring tu lagi seronok sebab bayang2 tu ada kat atas bumbung so memang best la kalo nak buat bayang2 tu...


Cuma masa tu kitorg tak dek la tau banyak sagat pasal jenis2 bayang2 macam gambar kat atas tu...so terhad cikit design nak buat...


Dan aku percaya ramai budak2 zaman sekarang tak pernah main bayang2 ni kan (propa lah kan entah2 diorg teror lagi dari aku.siap boleh buat bentuk 4D kot)...jadi mari la kita mencuba...rumah tak blakeout? senang je tu..tutup lampu la woi..pastu pasang lilin...heeeee....selamat mencuba adik2...:)





Gambar ni amik masa g bukit kluang ari tu...mana 1 aku nih..:p...yg pegnent tu kot...aminnnn:)


p/s - cakap pasal bayang2 ni, makcik heran betul dengan retis zaman sekarang ni..ramai bebenor yang takut dengan bayang2 sendiri...contohnya NEEEEEEELOPAK tu...haih makin menjadi sekarang...tapi makcik pun tak tau la sape yang salah kan..yang penting makcik tak takut bayang2 orang lain...tapi kalau orang tu tak dek bayang2 makcik takut sebab kalau ikut citer tahyul....(boleh plak nak buat citer ala niyang rapik kat sini kan) orang tak dek bayang2 ni HANTU namanya...eeeeeee serammmmm nihh:)

1 gatal jari:

A servant of Allah. said...

i hate neelopaak. rindu zaman kg pinang....

Post a Comment